Energieffektivt boende i framtiden

Som jag har försökt att klargöra tidigare är det viktigt att se över sina rutiner för att försöka leva mer energieffektivt. Det är inte alltid så lätt, eftersom vi är så vana vid att bruka el oberoende av vad vi gör, men även små skillnader har betydelse i det långa loppet. Ett exempel kan vara att byta ut alla glödlampor mot LED-lampor. De drar nämligen 80 procent mindre energi än en vanlig glödlampa. Ungefär samma energikonvertering som en extremt effektiv bergvärmepump, vilket jag skrivit om i föregående inlägg.Energianvändningen ökar ju markant under vinterhalvåret, vilket beror på att vi spenderar mer tid inomhus samt att temperaturen sjunker. Ändå kan jag bli lite irriterad när jag hör om folk som har 22-23 grader inomhus mitt i smällkalla vintern. Du vet väl att du kan spara 5 % av din årliga energiförbrukning genom att sänka inomhustemperaturen med en grad?

Jag brukar hålla mig på omkring 19 grader, det är bättre att ha på sig innetofflor och en extra tröja än att svettas under natten. Jag har även installerat snålspolande duschmunstycke, odlar min egen kompost, källsorterar, tvättat alltid full maskin och som sagt; LED-lampor är en säker investering som snabbt återbetalar sig.

Om du bor i ett äldre hus kan det vara värt att se över fönster och isolering. Stora delar av värmen kan nämligen läcka ut ur huset på grund av otäta väggar. Se även över vinden, eftersom varm luft stiger uppåt. Dessutom är det väldigt lätt att tilläggsisolera vinden till skillnad från väggar och golv, vilket kräver ett mer synligt ingrepp.

Det var kallt när jag cyklade till jobbet i morse, det krävs mössa och handskar numera. Under dagen är det ganska skönt, soliga höstdagar måste vara bland det vackraste som finns, men om morgonen och kvällen vill man helst bara krypa ned med en god bok framför öppna spisen.

Helgen är välkommen. Det blir ju allt kortare dagar och igår tyckte jag det mörknade redan vid halvsju. När man inte är hemma från jobbet förrän strax efter fem, så blir kvällen väldigt kort. Själv ska jag förbereda trädgården inför vintern samt gå på teater. Livets små förnöjelser.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inte belysning men borde belysas

Lågenergihus

Hur stor miljöpåverkan har bergvärme