Hur stor miljöpåverkan har bergvärme

Jordens mitt värmer inte upp ditt hus
Bergvärme hämtar energi från lagrad solvärme nere i berggrunden. Tillhör du dem som har trott att bergvärme utnyttjar jordens magma för att värma upp hus och hem? I så fall kan jag nu informera dig om att det inte är sant. Endast något procent av energin som hämtas vid bergvärme kommer från jordens inre.

Uppvärmt ytvatten sjunker sakta ner i marken
Istället så är det solens strålar som värmer upp ytvattnet. Ytvatten är ju allt vatten i sjöar, bäckar och floder, samt allt regnvatten som faller ner jämt och ständigt.



(Jag får ju lov att erkänna att juni månad varit ovanligt befriad från skyfall, men såhär lagom till midsommar verkar det ha hittat tillbaka till sin normala gång.) Den varma ytvattnet sjunker sakta ner i jorden, och värmer på så vis upp grundvattnet.

Solens strålar värmer också upp berggrunden, som i sin tur påverkar grundvattnets temperatur. Därför fryser aldrig grundvattnet. Istället brukar man säga att medeltemperaturen nere i berget ligger på mellan 6 och åtta grader.

Du måste borra ganska djupt
För att få ut tillräckligt med energi till att värma upp ditt hus, så måste du borra ganska djupt. Eller ja, det är väl inte att rekommendera att du borrar själv överhuvudtaget. Borrhålet brukar nämligen vara mellan 100-200 meter djupt. (Den beror lite på vart du bor).

Om du borrar ett för grunt hål så kommer du ta mer energi av berget än vad du ger åter. Det fungerar inte! Man ska ge och ta, lika delar av varje. Alltså: Bergvärmen tar energi från berget som blir till värme i ditt hus. När värmen gått runt i huset så går överskottsvärmen tillbaka ner i berget och ger på så vis tillbaka endel energi.

Bergvärme påverkar inte miljön negativt
Med rätt djup håller borrhålet hur länge som helst! Samma sak gäller för solen, den kommer inte sluta skina på många år, vad jag vet. Sedan drivs i och för sig bergvärmepumpen av el. Så det beror ju på vart du tar din el ifrån, hur miljövänligt bergvärmen blir.

Det finns faktiskt bergvärmepumpar som är förberedda att installera tillsammans med solvärme – ett klockrent alternativ för alla naturälskare! Men det kan vi ju prata mer om en annan gång.

Nu ska jag börja koka nypotatis! Det är ju trots allt tid för det så här om sommaren.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inte belysning men borde belysas

Lågenergihus